Az igazság az E-számokról

Tudod, hogy pontosan mik is az E számok (E100-E1600)? Ebben a cikkben körbejárjuk azt a témát.Ha hatásvadász címet kéne adni a következő írásnak talán az volna, hogy: Aki E mentesen kíván táplálkozni, ne nyelje le a saját nyálát sem! Hisz a nyálunkban megtalálható Lizozimnak is van nemzetközi azonosítója: E1105.

Mik is azok az E-számok?

Az E-számok olyan anyagokat, élelmiszer adalékokat jelölnek, amelyek egy része eredetileg is benne van az élelmiszerekben, csak valamilyen tulajdonság javítása céljából még tesznek bele ilyen összetevőket. Az E-számok az Európai Unióban, így hazánkban is engedélyezett élelmiszer adalékanyagok jelzői, melyek lehetővé teszik a könnyebb eligazodás a soknyelvű közösségben.

Adalékanyagok – amikről csak néhányan tudják, hogy azok

E-számmal rendelkezik pl. az ember számára létfontosságú C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav (E300), a majd minden gyümölcsben megtalálható citromsav (E330), a borban lévő borkősav (E334), az almában és más gyümölcsökben megtalálható almasav (E296), a vitaminok közül a B2-vitamin (E101), a B3-vitamin (E375), de akár a D3-vitamin (E671) vagy az E-vitamin (E307) is.

Ugye nem kell hangsúlyozni, hogy ezek az anyagok megfelelő mennyiségben fogyasztva nem okoznak semmilyen problémát az embereknek? Sőt, éppen ellenkezőleg, fogyasztásuk hiány vezethet komoly egészségügyi problémákhoz.

Ismertebb élelmiszer komponensek még, melyek E-számmal rendelkeznek: ecetsav (E260), tejsav (E270), propionsav (E280), szén-dioxid (E290), glicerin (E422), zselatin (E441), cellulóz (E460), sztearinsav (E570), glutaminsav (E620).

Azt hinnénk kedvenc ételeink könnyedén elkészíthetőek adalékanyagok nélkül, pedig a valóság az, hogy azok nélkül valószínűleg nem lennének a kedvenc ételeink.

Miért is használunk adalékanyagokat?

Tartalmazhatnak az élelmiszerek különféle színezőanyagokat, tartósítószereket, antioxidánsokat, amelyek mind-mind E-számmal rendelkeznek, ezért könnyen beazonosíthatók, és a kellően tájékozott fogyasztó tudhatja, mit vásárol meg. Az antioxidánsok pl. lehetnek természetes eredetűek, vagy mesterségesen előállítottak, melyek megvédik a zsírokat az avasodástól, és amelyek nélkül hosszabb ideig eltartható zsír dús élelmiszer alig képzelhető el.

Az E-számok mögött lévő vegyületek nélkül nehezen elképzelhető jó minőségű, hosszan eltartható élelmiszer előállítása, hangsúlyozva azt, kedvezőbb, ha egy élelmiszer a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazza.

Érdemes körültekintően megválogatni minden elfogyasztott élelmiszert, de ne „démonizáljunk” egyetlen összetevőt sem.

Mennyire veszélyesek tehát az adalékanyagok?

Ezek nem lehetnek veszélyesek az ember számára, hisz egy részük már eredetileg is benne van az élelmiszer alapanyagban, a mesterségesen előállított adalékanyagokat pedig alkalmazásuk előtt extrém nagy adagokkal tesztelik kísérleti állatokon, illetve embereken, mielőtt kereskedelmi forgalomba hoznák azokat.

Mivel az E-számmal jelölt vegyületek egy része minden növényi és állati eredetű élelmiszer alapanyagban előfordul, E-szám menetes élelmiszert – egy-két extrém kivételtő eltekintve – aligha lehet előállítani. De az mindenképp igaz, hogy egészséges szervezet esetén a gyomorba már nem jut E-szám mentesen az élelmiszer.

Ne hidd hát el az E-mentesség maszlagot, de nézd meg alaposan, hogy mit veszel.


Ha esetleg bármilyen kérdésed vagy észrevételed merült fel a témával kapcsolatban, juttasd el bátran hozzánk! Igyekszünk mihamarabb megválaszolni. Elérhetőségeinket ITT találod.

Ha tetszett a cikk, nézz körül blogunkban, ismerkedj meg termékeinkkel amelyek passzolhatnak a személyes céljaidnak, és ha szeretnél értesülni exkluzív, friss tartalmainkról, kérj e-mailben értesítést!

Szeretnél elsőként értesülni friss bejegyzéseinkről? Itt feliratkozhatsz: