Így aludd magad egészségesre!

Korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy miért vedd komolyan az alvást. Ezúttal hoztunk néhány működő tippet az egészséges alvás „hogyan”-jaira. Pirulák nélkül, csak néhány apró szokás megváltoztatásával ugyanis nagyon sokat tehetsz azért, hogy kipihenten ébredj másnap.

Első és legfontosabb: próbálj kialakítani egy általad mindennap tartható időrendet!

Ha teheted, ne csak az ébredéshez, de a lefekvéshez is állíts be emlékeztetőt! Emellett tudd, hogy szervezeted nem csak a napfény hiányából tudja, hogy közeledik a lefekvési idő. Fontos tényező a táplálkozás is. Így segítsd működését azzal, hogy igyekszel minden nap azonos időszakokban enni.

Egy könnyed nap a szabadban még alvásunkra is jó hatással van
Egy könnyed ebéd a szabadban. Lehet, hogy nem is hinnénk, de még az alvásunkhoz is hozzájárulhat, ha sok időt töltünk a friss levegőn.

Próbálj megfelelő időt szánni a testmozgásra!

Biztosan észrevetted már, hogy az irodai munkától és ülő életmódtól, nem csak hogy feldúltabb és stresszesebb vagy a kelleténél, de fizikailag sem fáradsz el megfelelően. Ez bizony kihathat az esti alvásodra is.

Legalább napi 30 perc mérsékelt mozgást engedj meg magadnak. Ha tudod, tedd azonos napszakokba (lehetőleg ne közvetlenül a lefekvést megelőző 2 órába) az edzéseidet, így támogatod az optimális hormoningadozásokat, amik segítenek időben elaludni majd.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a fitneszteremben vagy a futópályán töltött izzasztó percek számítanak testmozgásnak. Ha nincs lehetőséged másra, egy kiadós sétával is nagyon sokat segíthetsz egészségeden.

Lehet, hogy újdonság, de egy fontos tanács az alvásod érdekében (is), hogy tölts időt a szabadban. Egy támpont a szervezetednek, hogy milyen napszak van, ezért lehetőleg ezt reggel tedd meg. Így egyszer csak jön magától az egészséges alvás.

Le a rossz szokásokkal!

Néhány dolgot azonban érdemes elkerülnöd, vagy máshova időzítened az alvásod érdekében. Ilyenek például a koffein, nikotin és alkohol. Ugyanis negatívan befolyásolják az alvásod mélységét, így még ha elegendő időt is töltesz alvással, az nem lesz olyan pihentető, mint ezen stimulánsok nélkül.

Ne estére maradjon a legnehezebb étkezés!

Biztosan veled is előfordult már, hogy álmatlanul forgolódtál az ágyban egy jó, kiadós ünnepi vacsora után. Sajnos a túlzott mértékű étkezés emésztési problémákat okozhat. Ha megoldható, a folyadékfogyasztásodat is csökkentsd a lefekvési időhöz közeledve!

Ha szundira van szükséged, időzítsd azt a 15 óra előtti időszakra!

Mindenkivel előfordulhat, hogy valamiért pihenésre van szüksége a nap folyamán.  Ha így alakulna, akkor fontos, hogy ne nyúljon bele az esti alvásunk minőségébe. Biológiai óra mindenek felett!

Mindenkinek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Ugyanannyira, mint a reggeli gondtalan ébredésre...
Mindenkinek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Ugyanannyira, mint a reggeli gondtalan ébredésre… (Kép forrása: Photo by Isabela Kronemberger on Unsplash)

Optimális környezet kialakításával is sokat segíthetünk, hogy alvásunk egészséges legyen

Nem lehet eléggé kiemelni a szobahőmérséklet jelentőségét az alvásminőség esetén. Meglepő lehet, de minél alacsonyabb, annál jobb. Kütyükkel óvatosan, lehetőleg éjszaka ne világítsanak folyamatosan (pl. óra vagy tévé). Emellett persze gondoskodj a kényelmes párnáról és matracról is.

Este, lefekvés előtt legyen idő egy kis ráhangolódásra!

Az élet minden területén nagy segítségünkre lehetnek a mindennapi rutinok. Ilyen az egészséges alvás is. Néhány oldalnyi olvasással, egy kis relaxáló zenével, de akár a monitorok, kijelzők kék fény szűrőivel is támogathatjuk gondtalan elalvásunkat. Ha a forró fürdőt maximum 1 órával a lefekvés előtti időszakra időzítjük, akkor az azt követő test-hőmérséklet csökkenés is sokat segíthet.

Ha megtörtént a baj: ne forgolódj az ágyban!

Bizony előfordulhat, főleg a stressz és a szorongás hatására és persze a tudat, hogy álmatlanul telnek a percek, az csak ront a helyzeten. Ha így alakul, térj vissza az előzőekben részletezett ráhangolódási rutinokhoz. A lényeg, hogy ne maradj az ágyban. Végezz valami relaxáló tevékenységet, légzőgyakorlatokat, esetleg olvass egy picit!

„Hiszem, hogy eljött az idő, hogy visszaköveteljük jogunkat az egész éjszakás alváshoz anélkül, hogy emiatt bárki is a lustaság bélyegét sütné ránk. Ha ez sikerül, végre ismét hozzájuthatunk a jó közérzet és a vitalitás legnagyobb erejű elixírjéhez, mely szervezetünk teljes egészére fejti ki pozitív hatásait.”

Matthew Walker

Reméljük, hogy figyelembe véve tippjeinket már könnyedebb lesz az alvás és végre kipihenten ébredsz fel! De ne feledd, itt nem egyszeri problémamegoldásról, hanem életen át fenntartható szokásokról van szó! Így próbáld őket beépíteni a mindennapjaidba! Ha részben, vagy egészben sikerül megvalósítanod, gondtalanul élvezheted az alvás egészségügyi előnyeit.


Bármilyen kérdés vagy észrevétel esetén, fordulj hozzánk bizalommal! Igyekszünk mihamarabb válaszolni. Elérhetőségeinket ITT találod.

Ha tetszett a cikk, nézz körül blogunkban, ismerkedj meg termékeinkkel amelyek passzolhatnak a személyes céljaidnak, és ha szeretnél értesülni exkluzív, friss tartalmainkról, kérj e-mailben értesítést!

Szeretnél elsőként értesülni friss bejegyzéseinkről? Itt feliratkozhatsz: