Aludd magad egészségesre!

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy van egy módszer, amivel megelőzheted a zsírpárnák lerakódását, a megfázás és influenza kialakulását, ráadásul egész nap élettel teli és energiától duzzadó lehetsz? Ha ez egy méregdrága bogyó lenne mellékhatások nélkül, akkor bevennéd, igaz? Valójában az itt felsorolt dolgok mind-mind az alvás előnyei.

És ha azt mondom, hogy mindez ingyen van és korlátlan mennyiségben a rendelkezésedre áll?

Mert nem más ez a csodaszer, mint a mindennapos, pihentető alvás. Az, amihez valójában nem kell mást tenned, mint félretenned magad másnapra legalább 7, de inkább 8 órára. És az, amihez néhány egyszerű lépés segítségével gond nélkül hozzájuthatsz. Csak el kell érned, hogy komolyan vedd.

Legyen az munkahelyi, közérzeti, esetleg egészségügyi cél, az alvás előnyei között ugyanis ők is szerepelnek.

Azon túl, hogy a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, még az álomalakhoz vezető út is megfelelően átaludt éjszakákkal van kikövezve. Ugyanis a megfelelő diéta, az egészséges életmód és persze az izzasztó edzések mellett, az alvásod is nagyban hozzájárul a sikeres fogyáshoz.

Egy reggeli séta hozzájárul a pihentető alváshoz.
Az alvás nem csak szellemi, de fizikai teljesítményünkhöz is hozzájárulhat. De maga a fizikai teljesítmény is hozzásegíthet a pihentetőbb alváshoz, így hozva létre egy egészséges körforgást. (Kép forrása: Photo by Emma Simpson on Unsplash)

Első feladat tehát a fogyókúrában: rendbe tenni az alvási ciklusodat!

Kutatások igazolják, hogy azon gyermekek és felnőttek, akik a szükségesnél kevesebb időt szánnak alvásra, nagyobb BMI-vel (vagyis testtömeg index-szel) rendelkeznek. Tehát nagyobb eséllyel híznak el. Ez több tényezővel is alátámasztható.

Egyrészt az alváshiány befolyásolja hormonjaink (köztük az étvágyat szabályozó ghrelin és leptin) szintjét és működését, másrészt a fáradtság miatt ösztönösen hamarabb csökkentjük aktivitásunkat is, ráadásul, ami a gyors ételeket illeti, könnyebben esünk kísértésbe. 

Megfelelő alvással még a vágyott munkahelyi siker is elérhető!

Ki ne szeretne jobban teljesíteni az iskolában vagy a munkahelyén? Ehhez sem kell messzire menni, ugyanis az alvás képes segíteni a teljesítőképességünkön és a koncentrációnkon is. Így járulhatunk hozzá a mindennapi teljesítményünkhöz, amit sajnos a kognitív torzításaink miatt sokszor jobbnak tartunk, mint külső szemlélőink.

Memóriajavító hatású minden egyes alvással töltött perc, így könnyebben tanulhatunk új dolgokat. Az alvás feladata ugyanis bevésni az újonnan jött információkat. Ami a tanulásban, de a mindennapi feladatainkban is elengedhetetlen. Ráadásul a problémamegoldó képességünk is karbantartható a megfelelő alvással.

Ha sportolsz, akkor tekintsd az alvást is az edzésed fontos összetevőjének!

A szellemi működés mellett a fizikai teljesítményed is az alvásod kezében van. Nem csak professzionális, hanem amatőr, életmódi sportolóknál is nélkülözhetetlen tényező a kielégítő mennyiségű és minőségű alvás. Itt van tehát még egy ok, hogy miért vedd komolyan, ha a testmozgást is fogyókúrás eszköznek tekinted.

A meditáció, amely segíthet a stressz kezelésében és hozzájárul a pihentető alváshoz.
Ha napközben igyekszünk tudatosan mindent megtenni az esti pihentető alvásért, akkor máris egy nagy lépéssel közelebb kerültünk a saját egészségünkhöz. (Kép forrása: Photo by Jared Rice on Unsplash)

Végül, de nem utolsó sorban: az alvás előnyei között a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése.

Mindannyiunk célja lehet a minél hosszabb és teljes értékű élet. Ezért tehát jó, ha észben tartjuk, hogy napi 7-8 óra alvással sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a sztrók elkerülése érdekében is.

„A társadalom alvással kapcsolatos közönye részben a tudomány azon történelmi bűnének következménye, hogy képtelen volt elmagyarázni, miért is van szükségünk rá. Az alvás maradt a biológia egyik utolsó nagy rejtélye.”

Matthew Walker

A cikkünkben említett egészségügyi előnyök eléréséért ott van mindannyiunk kezében a csodaelixír, csak néha elfeledkezünk róla. Vagy éppen hat ránk a rohanó világ üzenete és sok esetben lustának bélyegezhetnek minket, ha megfelelő mennyiségű időt töltünk a nekünk kijáró pihenéssel.

Engedjük el ezeket az aggasztó kifogásokat és tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy egy igen egyszerű biológiai igényünknek eleget teszünk. Hamar tapasztalhatjuk ennek pozitív hatásait és utána már ez is segít fenntartani a mindennapi egészséges alvási rutinokat. Hogy mik ezek? Következő cikkünkből megtudhatod!


Bármilyen kérdés vagy észrevétel esetén, fordulj hozzánk bizalommal! Igyekszünk mihamarabb válaszolni. Elérhetőségeinket ITT találod.

Ha tetszett a cikk, nézz körül blogunkban, ismerkedj meg termékeinkkel amelyek passzolhatnak a személyes céljaidnak, és ha szeretnél értesülni exkluzív, friss tartalmainkról, kérj e-mailben értesítést!

Szeretnél elsőként értesülni friss bejegyzéseinkről? Itt feliratkozhatsz:


Források:

  • Cappuccino FP. et al (2008): Meta-Analysis of Short Sleep Duration and Obesity in Children and Adults
  • Lee Di Milia et al (2013): The association between short sleep and obesity after controlling for demographic, lifestyle, work and health related factors
  • Taheri S. et al (2004): Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index
  • Ellenboger J.M. (2005): Cognitive benefits of sleep and their loss due to sleep deprivation
  • Walker M.P. (2002): Cognitive flexibility across the sleep-wake cycle: REM-sleep enhancement of anagram problem solving
  • Goldman S.E. (2007): Poor sleep is associated with poorer physical performance and greater functional limitations in older women
  • Cappuccino FP. et al (2011): Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies
  • https://www.ted.com/talks/matt_walker_sleep_is_your_superpower/transcript#t-227780
  • Matthew Walker, PhD (2017): Why We Sleep (Scribner, New York)