A lehető legcsokisabb kalács: a babka. Nincs is jobb megoldás, ha lenyűgöznéd a családot ezzel a látványos, mégis egyszerű fonással. Ráadásul mivel hosszú ideig puha marad, így garantáltan napokig biztosítva lesz a reggelitek.
És hogy finom-e? Legyen elég annyi, hogy ezt biztosan nem egyszer fogod elkészíteni. Ráadásul, ha a szénhidrátcsökkentett verziót választod, akkor nem is kell feltétlenül egy szeletben korlátoznod az egyszerre elfogyasztott mennyiséget. Kellemes konyhaélményt!
Hozzávalók:
A babka tésztájához:
- 250 g finomliszt, ha kevesebb szénhidráttal és több fehérjével szeretnéd elkészíteni: MYyummy Kenyérliszt keverék
- 5 g étkezési só
- 3,5 g instant élesztő
- 170 ml víz
- 0,5 evőkanál növényi olaj a tésztába
A babka töltelékéhez:
- 0,5 evőkanál olaj a kenéshez
- ízlés szerint kakaópor (mi 1 evőkanállal készítettük)
- ízlés szerint étcsokoládé darabok (mi 50 g-ot használtunk)
- édesítésnek: tetszés szerinti édesítőszer vagy méz (mi 3 csapott evőkanál eritritet használtunk)
- díszítésnek: vágott mandula (akár bele is szórhatsz belőle)
Elkészítés:
- Hagyományos kelttésztát készítünk a dobozon található recept alapján. Hagyjuk 20-25 percet kelni.
- Téglalap formájúra nyújtjuk és megkenjük zsiradékkal, ez ízlés szerint lehet kókuszvaj, bármilyen olaj, Ghí vagy olvasztott vaj.
- Hintsük meg kakaóporral, szórjunk rá apróra tört étcsokoládé darabokat. Ha édesebben szeretnénk, finoman szórjuk meg édesítőszerrel vagy csorgassunk rá mézet. Szórjuk meg vágott mandulával és a hossza oldalánál fogva, szorosan tekerjük fel.
- Az így kapott hengert hosszában vágjuk ketté és a két felet csavarjuk egymásra és a végeit nyomkodjuk össze.
- Szórjunk a tetejére is vágott mandulát és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
MYyummy tipp: ha formában sütőd, magasabbra feljön.